Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Éhbérért dolgozik az aktív lakosság negyede

Több mint 630 ezer hazai munkavállaló hivatalosan csak a minimálbérért dolgozik napi 8 órában - erősítette meg az értesüléseket hétfőn a munkafelügyelőség a Mediafax hírügynökség kérésére.

Az Alkalmazottak Általános Nyilvántartója szerint 631 761 személy kapja az országos minimálbért. Március 30-án 4 981 903 aktív személyt és 5 403 588 munkaszerződést tartottak nyilván.

Az alkalmazottak közül 37 446 személy 65 év feletti, aki teljes munkaidőben dolgozik.

Románia az egyedüli ország, ahol az alkalmazottaknak szinte a negyede dolgozik minimálbérért, számuk csak az utóbbi egy évben kétszázezerrel nőtt - jelentette ki pénteken Dumitru Costin, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke. Szerinte a 2011-ben életbe lépett új munkatörvénykönyv tette lehetővé, hogy 200 ezerrel több személyt szerződtessenek minimálbéren.

Costin kijelentette, a többi országban az alkalmazottaknak csak 8-10 százaléka dolgozik minimálbérért. Mivel nálunk ez az arány kétszerakkora, egyensúlyvesztéshez vezet a nyugdíj- és egészségbiztosító rendszerekben és a munkanélküliségi alapban. Mivel nő az alkalmazottak és a munkáltatók közötti konfliktusok száma is, a szakszervezeti vezető úgy véli, ez is ösztönzi a munkaerő kivándorlását.

manna.ro/mediafax
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám