Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Új elnöke van Szerbiának

Alaposan rácáfolva a közvélemény-kutatásokra, Tomislav Nikolić, az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) elnökjelöltje nyerte meg a szerbiai elnökválasztás második, vasárnap tartott fordulóját.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CESID) nem hivatalos, mintavételen alapuló végeredménye szerint Nikolić a szavazatok 49,8 százalékát szerezte meg, míg Boris Tadić, a kormányzó Demokrata Párt (DS) jelöltje – aki eddig két ciklusban volt Szerbia államfője – a voksok 47 százalékát gyűjtötte össze. A központi választási bizottság (RIK) a szavazatok 75 százalékának megszámlálásán alapuló hivatalos részeredményei szerint Nikolić a voksok 49,76, Tadić pedig a voksok 47 százalékát szerezte meg.

A RIK szerint a részvételi arány 46,8 százalékos volt.

Tomislav Nikolić már a CESID részeredményeinek közzététele után – jóval a RIK adatainak nyilvánosságra hozatala előtt – bejelentette választási győzelmét. A nyugati sajtó által nacionalistának, olykor populistának elkönyvelt politikus a választás utáni első nyilatkozatában fogadkozott, hogy Szerbia nem tér le az európai útról, barátokat fog keresni szerte a világon, modern ország lesz, és megszabadul a bűnözéstől.

„Ez nem volt népszavazás sem az Európai Unióért, sem ellene” – hangoztatta Belgrádban ünneplő hívei előtt a nacionalista politikus. Nikolić hangsúlyozta, hogy minden térségbeli országgal jó viszonyt fog ápolni, és ellátogat Moszkvába, Brüsszelbe és Washingtonban is, illetve találkozni kíván Angela Merkel német kancellárral is, mert – mint mondta – „Németország Szerbia legfőbb szövetségese”. Úgy fogalmazott, hogy „nincsen genetikai hajlama” Horvátország utálatára, s Zágrábnak „csak meg kell mutatnia, hogy megérdemli” az EU-tagságot, és meg kell oldania az elűzött szerbek és ingatlanjaik sorsának a kérdését. Természetellenesnek mondta, hogy Szerbia és Montenegró kapcsolatai még a horvát-szerb viszonynál is rosszabbak.

Néhány perccel Nikolić bejelentése után Boris Tadić elismerte választási vereségét, és gratulált ellenfelének.

„Gratuláltam Nikolićnak. Tiszta és megérdemelt győzelem volt, sok szerencsét kívánok neki” – hangoztatta Tadić, s felszólította a szerbiai pártokat, hogy őrizzék meg az ország európai uniós irányvonalát. Tadić közölte azt is, hogy nem kíván miniszterelnök lenni a majdani kormányban. Nem akart jóslatokba bocsátkozni, hogy Szerbiában lesz-e "társbérlet", vagyis pártja kormányon marad-e Nikolić győzelme után.

Vincent Degert, az EU belgrádi képviseletének a vezetője gratulált Nikolićnak a győzelemhez, és közölte, hogy az EU kész együttműködni vele.

Szerbiában két hete köztársasági parlamenti választást is tartottak, amelyen Nikolić pártja győzött, de egyedül nem tud kormányt alakítani. Tadić pártja, illetve a vele együtt kormányzó, Ivica Daćić belügyminiszter vezette szocialisták előzetes megállapodást kötöttek arról, hogy folytatják az együttműködést a köztársasági és a vajdasági parlamentben, illetve az önkormányzatokban a kormányzáshoz szükséges többség megteremtése érdekében. Azt ígérték, hogy személyi kérdésekről – a miniszterelnök személyéről –, a hatalmi intézmények és helyhatóságok megalakításáról az elnökválasztás második fordulója után hoznak döntést.

Ivica Daćić hétfőre virradóra közölte, hogy pártja tiszteletben fogja tartani a DS-el kötött megállapodást, és az elnökválasztási eredmények nem változtatnak ezen. Hozzátette, hogy nem érdekelt a miniszterelnöki tisztség megszerzésében. Dusan Bajatović, az SPS alelnöke azonban felhívta a figyelmet arra, hogy Nikolić államfőként legelőször saját, választásokon győztes pártját fogja megbízni kormányalakítással.

A belgrádi média által megszólaltatott politológusok azonban „földindulásnak” minősítették az elnökválasztást, és egyöntetűen azt a véleményt fogalmazták meg, hogy a kormányalakítás nehézségekbe fog ütközni. Egyes vélemények szerint, minden lehetőséggel számolni kell, s a nagykoalíció létrejötte sem kizárt. Ha viszont az SNS alakítana kormányt, Szerbia uniós integrációja „lassabb és óvatosabb” lenne – mondták.

A választások előtti napokban készített közvélemény-kutatások még Boris Tadić elsöprő, 58 százalékos győzelmét vetítették előre, így veresége nagy meglepetésnek számít. A balkáni lapok internetes oldalaikon „meglepetésről” és „szenzációról” írtak, Nikolić váratlan győzelméről tudósítva.

Tadić nem kívánt beszélni a vereség okáról, de politikai elemzők szerint a vártnál sokkal rosszabb szereplése az alacsony részvételnek és az érvénytelen szavazatok magas számának tudható be. A 2008-as elnökválasztáson a részvételi arány mintegy tíz százalékkal magasabb volt, s akkor Tadić hajszálnyi előnnyel tudott győzni Nikoliccsal szemben. Marko Blagojević, a CESID igazgatója szerint az érvénytelen voksok aránya 3,2 százalék volt, míg az eddigi választásokon általában 2,5 százalékos volt ez az arány.

www.mno.hu

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám