Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Újabb drágulások

Mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk április elsejétől a romániai állampolgároknak, hétfőtől ugyanis drágult a cigaretta, a sör, az útlevél és a hidakon való átkelésnél fizetendő illeték, a kórházba beutalt betegeknek pedig vizitdíjat kell fizetniük. A kormány az árak fokozása nyomán jelentős többletbevételt remél az államkasszába.

A dohánytermékek és a sör ára az ezek után fizetendő jövedéki adó emelése miatt nő: a kabinet az adótörvénykönyv módosításával e hónaptól 79,19 euróról 81,78 euróra növelte az ezer cigarettára jutó adó értékét, illetve 10 százalékkal emelte a sörkészítőkre kirótt illetéket. Eddig egy csomag cigaretta átlagosan 11,9 lejbe került, elsejétől azonban ez az érték 12,3 lejre emelkedett.

Másodszor drágul idén a sör

Az adómódosítás miatt a sör már februárban is 1,5 százalékkal drágult, hétfőtől azonban még tovább emelték az árakat. Noha a kormány többletbevételre számít az intézkedés nyomán, a felháborodott sörkészítők többször is felhívták a figyelmet, hogy az áremelés a fogyasztás visszaeséséhez, ezzel pedig az államkassza bevételének csökkenéséhez vezet. A Román Sörkészítők Szövetsége (ABR) úgy véli, a döntés a sörkészítők beszállítóit, vagyis a mezőgazdasági termelőket is negatívan érinti. Constantin Bratu, a szervezet elnöke korábban rámutatott: egy üveg sör árának mintegy 45 százaléka kerül az államkasszába, a megemelt jövedéki adó pedig meghaladja többek között a németországi és bulgáriai illeték mértékét. A sörkészítők képviselője úgy véli, az államkassza bevételeit az adócsalás visszaszorításával lehetne leghatékonyabban növelni, a korábbi tapasztalatok szerint azonban a szigorító, illetve a fogyasztást befolyásoló intézkedések nem jelentenek megoldást. Hasonlóan vélekedik Romulus Dascălu, az alkoholtartalmú italokat gyártó vállalkozásokat tömörítő Garant egyesület elnöke, aki rámutatott: nemrég Csehországban is emelték a sör jövedéki adóját, az államkassza bevétele azonban nem nőtt, így az intézkedést visszavonták.

Bevezették a vizitdíjat

Hétfőtől az útlevélért is többet kell fizetni: az ideiglenes útlevél 84 lejről 100 lejre drágul, míg az öt évig érvényes, elektronikus utazási okmányért a korábbi 244 lej helyett 270 lejt kell fizetni. A hatévesnél kisebb gyermekeknek kiállított, három évig érvényes útlevél ára 244 lej maradt. Elsejétől emelték a Giurgeni és Vadu Oii, valamint a Feteşti és Cernavodă között található dunai hidak átkelési illetékét is. A 3,5 tonnánál kisebb személygépkocsik után 11, illetve 13 lejt, kisbuszok esetében 26, illetve 47 lejt, autóbuszok és teherautók után pedig 43, illetve 64 lejt kell fizetni. Hétfőtől a kórházi beutalások esetében fizetendő, 5 és 10 lej közötti egészségügyi hozzájárulást is bevezették. A vizitdíjat a kórház elhagyásakor egyszer kell kifizetni függetlenül a beutalási időszak hosszától, a hozzájárulás értékét pedig az egyes intézmények határozzák meg. Korábban a Krónikának több kórházigazgató is úgy nyilatkozott: nem számítanak jelentős bevételre a vizitdíjból, a kórházi ellátás ugyanis továbbra is díjmentes maradna több személynek – például a kiskorúaknak és a kis jövedelmű nyugdíjasoknak. A Krónikus Betegek Szervezeteinek Szövetsége (COPAC) ugyanakkor úgy véli: a hozzájárulás dühíti a betegeket, hiszen ezzel együtt az állami egészségügyi ellátás minősége nem javul.

www.kronika.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám