Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Az Európai Unió kapta a Nobel-békedíjat

Thorbjorn Jagland, a bizottság elnöke azzal indokolta a döntést, hogy az Európai Unió hat évtizeden keresztül meghatározó szerepet játszott Európa békés fejlődésében. Emellett 1989 után hozzájárult a kelet-európai államok stabilizálásához. A díjjal mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeg jár.

Óriási megtiszteltetés, hogy az Európai Unió kapja idén a Nobel-békedíjat – jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság elnöke a norvég Nobel-bizottság bejelentésére reagálva pénteken Brüsszelben.

José Manuel Barroso kifejtette, hogy a díj az Európai Unió mind az 500 millió polgárának és minden tagállamának szól. Mint fogalmazott, a Nobel-békedíj odaítélésének üzenete az, hogy az Európai Unió nagyon értékes dolog, amelyet az európaiak és az egész világ érdekében meg kell becsülni.

A cseh köztársasági elnök viccnek, Nigel Farage abszolút gyalázatnak minősítette az EU Nobel-békedíját

 Az örömteli és elégedett hangok mellett szkeptikus vélemények is elhangzottak arról, hogy a norvég Nobel-bizottság pénteken az Európai Uniónak ítélte az idei Nobel-békedíjat.
Első reagálásában a cseh köztársasági elnök viccnek minősítette a döntést. Szóvivője szerint az euroszkepticizmusáról közismert Václav Klaus nem hitt a fülének, amikor először hallotta az oslói hírt. Két nappal korábban Klaus óva intett egy európai szuperállam kialakulásától.
Gúnyos véleményt fogalmazott meg a hír hallatán a holland bevándorlás-ellenes Szabadságpárt (PVV) elnöke. "Szóval Nobel-díjat kapott az EU akkor, amikor Brüsszel és egész Európa nyomorba süllyed. Mi jöhet ezután? Oscar-díjat kap majd Van Rompuy (az Európai Tanács elnöke)?" - tette föl a kérdést Geert Wilders.
A brit euroszkeptikusok vezető személyisége, Nigel Farage abszolút gyalázatnak minősítette az oslói Nobel-bizottság idei döntését. A brit Függetlenségi Párt vezérének szavai szerint az Európai Unió ilyen módon történt kitüntetése teljesen lejáratja a Nobel-békedíjat.

(MTI nyomán)

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám