Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Helyi hirek : Feed RSS

Látogatható a városháza óratornya
Az elmúlt század elején eklektikus stílusban épült palota óratornyába egyelőre díjmentesen, júniustól pedig személyenként öt lejért – tanulók és tízfősnél nagyobb csoportok 3 lejért – mehetnek föl azok, akik 45 méter magasról szeretnék megszemlélni a Sebes-Körös partján fekvő megyeszékhelyet. A torony lépcsőit teljesen felújították, így a felmenet biztonságos.
Piramisjátékot működtető magyar állampolgár ellen indult hatósági eljárás
Háromszáz személyt vont be egy piramisjátékba az a magyar állampolgár, aki ellen büntetőjogi kivizsgálást indítottak a nagyváradi hatóságok. A férfi egy hitelekkel foglalkozó cégén keresztül kínál rendkívül előnyös kölcsönöket. A Bihar megyei Rendőr-Főkapitányság csalás gyanújával indított kivizsgálást, becslések szerint 500 ezer lejre tehető az ügyfeleinek okozott kár.
Nem kapták vissza jogos tulajdonukat a váradi premontreiek
Mint ismeretes, a gimnáziumot a premontrei szerzetesrend építette és működtette eredetileg, ám jelenleg csak tagozatként folyik benne magyar oktatás. Az épület tulajdonjogi helyzete azonban nem tisztázott, Fejes Rudolf Anzelm, a váradi premontreiek főapátja peres úton követeli vissza azt, ami rendjéé volt. „Felháborítónak tartom a nagyváradi bíróság döntését”...
Bihor megye lett Biharból
Következetesen románul, Bihor néven említik Bihar megyét azon a magyar nyelvű honlapon, amelyet európai uniós támogatásból hozott létre Nagyvárad, illetve Bihar megye és a szomszédos Hajdú-Bihar önkormányzata. A www.bihar-bihor.eu címen elérhető weboldal a két megye turisztikai látványosságait sorolja fel.
Négymillió eurós vállalkozásfejlesztés Debrecenben és Nagyváradon
Négymillió euró értékű, 90 százalékos EU-támogatással megvalósuló beruházással új épületbe költözhet a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a nagyváradi vár megújuló részlegében kap helyet a helyi önkormányzat vállalkozásfejlesztési központja. A gazdaság önszervező ereje sok igényt nem tud kiszolgálni...
Nincs elég magyar iskola Váradon?
A Bihar megyei magyarság körében tapasztalható drasztikus népességcsökkenésnek csak két oka a negatív szaporulat és az elvándorlás: ugyanennyit számít ugyanis az egyre jelentősebb asszimiláció – véli Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi szervezetének elnöke.
Magyar feliratokat ragasztottak le Bihar megyében
A március 15-i ünnep alkalmából ismeretlenek piros-sárga-kék lapokkal ragasztották le Nagyvárad , Mezőtelegd és Pusztaújlak helységnévtáblájának magyar feliratát – közölte szerdán a megyei RMDSZ. Szabó Ödön, a szervezet ügyvezető elnöke azt is közli, hogy feljelentést tettek az ügyben a rendőrségen.
Nagyváradon külön ünnepel az EMNT
Több helyszínen szervez Nagyváradon megemlékezést március 15-én az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei szervezete. Török Sándor megyei elnök több alelnöke társaságában ismertette tegnap a programot, s reményét fejezte ki, hogy a hétköznap és a korai időpont ellenére sokan vesznek majd részt azokon. Délben a váradréti református templomban kezdődik az ünnepi rendezvény.
Raffay Ernő-előadások Bihar megyében - ELMARAD!
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete március 11-én és 12-én könyvbemutatókkal egybekötött előadássorozatot szervez. Vendégünk lesz Raffay Ernő történész, aki bemutatja legújabb, Szabadkőművesek Trianon előtt című kötetét. Ugyancsak vendégünk lesz Szakács Árpád, az Erdélyország magazin lapigazgatója.
Megújul a váradi Nagyvásártér
Ilie Bolojan polgármester másfél éve tervezi, hogy a belvárosi park egyik sarkában álló közélelmezési bódékat elviteti onnan, mert úgy véli, azok a hajléktalanokat és gyanús elemeket vonzzák, és igen sok szemetet termelnek. Mostanra elkészült a tér új elrendezési terve, amelynek alapján különböző bódékat helyezhetnek majd ki a kereskedők a parkba...
A kommunista rezsim áldozatainak emlékét idézték Nagyváradon
A kommunista rezsim névtelen áldozataira emlékeztek pénteken Nagyváradon, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) székházának belső udvarán található emléktáblánál. A megemlékezést szervező Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója, Barabás Zoltán emlékeztetett: a kommunizmus pere még mindig várat magára Európa-szerte.
Várat még magára a tavasz, indul a tavaszi nagytakarítás
Jövő héten kezdődik a tavaszi „nagytakarítás” Nagyváradon, több erdélyi önkormányzathoz hasonlóan a helyi vezetés itt is lomtalanításra, szervezett városképszépítésre ösztönzi a lakosokat – presztízskérdés lett a rendezett város. Az akciónak van előzménye, ugyanis tavaly indult a Nagyváradi zöld tavasz elnevezésű program...
Belvízgondok a váradi temetőben
A nagyváradi Piac- és Közterület-fenntartó Vállalat önerőből hozta helyre a Rulikowszki köztemető egy részén a vízelvezető rendszert, a legújabban hozzácsatolt részen pedig még az idén korszerű csatornahálózat létesülhet. A sírkertben ugyanis egyre kevesebb a hely, és azokon a részeken, amelyeket újonnan csatoltak hozzá, nincs működő vízelvezetőrendszer.
Politikusok hada Nagyváradon
Traian Băsescu román államfő kivételével az RMDSZ-kongresszus minden fontosabb meghívottja jelezte részvételi szándékát a február 26-a és 27-e között Nagyváradon megrendezendő tisztújításon. Băsescu távolmaradása amúgy borítékolható, tekintettel arra, hogy az elnöki hivatal honlapján közzétett információk szerint a kongresszus idején hivatalos kuvaiti látogatáson vesz részt.
Megtalálták a középkori nagyváradi székesegyházat
A középkori székesegyház romjait találták meg Nagyváradon, a vár egyik épülete alatt – jelentette be tegnap Biró Rozália, a város alpolgármestere. Mint ismeretes, a jelentős középkori műemlék teljes restaurálása tavaly tavasszal kezdődött, és valamivel jobb tempóban haladt a tervezettnél, ezért nemrég az egykori fejedelmi palota helyreállítását is elkezdték.
Pereskedés és sárdobálás a premontreiek nagyváradi gimnáziuma miatt
A nagyváradi Úri utcában még mindig régi méltóságában áll a premontrei rend temploma és az ehhez tartozó iskolaépület, amelyben hosszú évtizedek óta generációk tanulnak. S majdnem két esztendeje folyik az a pereskedés, amelynek során a nagyváradi premontrei főapát, Fejes Rudolf Anzelm visszakéri az egykori egyházi gimnáziumot a váradi önkormányzattól.
Légszennyezés Nagyváradon
Feketére színeződött a nagyváradi utcákra lerakódott hóréteg felülete az elmúlt napokban. Sajtóértesülések szerint a szennyezés a város nyugati peremén álló hőerőműtől került a légtérbe. A hőerőmű elsősorban szén elégetésével állít elő villanyáramot, illetve hőenergiát, amivel a megyeszékhely legnagyobb részén fűtik az épületeket. Mivel csütörtökön és pénteken a szokásosnál is hidegebb volt, erősebben fűtöttek...
Sok cég csődölt be Nagyváradon
Egyre több a csődöt jelentő cég Nagyváradon – derült ki a helyi önkormányzat gazdasági osztályának évértékelőjéből. Míg 2009-ben 463, 2010-ben már 596 vállalkozás került csődeljárás alá. A tavalyi évre betervezett, helyi adókból és illetékekből befolyó bevétel a város saját bevételének jelentős részét képezi, és a hivatal munkatársai mindent meg is tettek, hogy azt be is hajtsák.
„Kóborkutya-import” Nagyváradon
A rendőrség segítségét kérte a nagyváradi SOS Dogs kutyamenhely igazgatója a városban egyre szaporodó kóbor ebek ügyében. Időről időre ugyanis valakik kóbor kutyákat engednek szabadon. Az utóbbi időben azonban egyre sűrűbben történnek ilyen esetek. Évek óta köztudott Nagyváradon, hogy időről időre valakik kóbor kutyákat engednek szabadon a város utcáin...
Kámforrá vált emléktáblák Nagyváradon
Két emléktáblának is nyoma veszett Nagyváradon. Eltűnt a Garasos hídon nemrég felavatott emléktábla bronzból készült része, valamint Ráduly Béla dobosnak, a legendás váradi Metropol Group rockegyüttes frontemberének az emléktáblája a Vámház (ma Sucevei) utcai szülői házának faláról. Az eredeti váradi Garasos hidat 1910. december 10-én adták át. A helyébe állított új híd pillérről eltűnt a tábla.


Reklám