Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Belföld : Feed RSS

Betiltották az Erdélyi Magyar Néppárt föderalizmust javasoló kampányklipjét  [VIDEO]
„Az Erdélyi Magyar Néppárt megdöbbenéssel értesült, hogy a Román Televízió területi stúdiói nem hajlandók bejátszani kampányklipjét” – olvasható a párt pénteki közleményében. A dokumentum szerint az RTV-stúdiók arra hivatkozva utasították el a Néppárt kampányklipjének sugárzását, hogy a közszolgálati televízió bukaresti illetékeseinek szóbeli utasítása értelmében a Néppárt anyaga alkotmányellenes.
Meghalt Lőrincz Zsigmond, Kovászna polgármestere
Péntek hajnalban tragikus hirtelenséggel elhunyt Lőrincz Zsigmond, Kovászna város polgármestere. Az elöljáró éjszaka szívinfarktust kapott otthonában. Lőrincz Zsigmond 1964-ben született, 2009-ben szerzett diplomát a George Bariţiu Egyetem Közgazdaság karán. Több cégnél dolgozott ügyvezetőként, majd 2008-ban Kovászna város polgármestere lett. 2010-ben alakult meg az RMDSZ orbaiszéki Szervezete...
A levéltárak visszaszolgáltatásáért tüntetettek Kolozsváron
A kolozsvári Állami Levéltár épülete előtt szerveztek figyelemfelkeltő akciót az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) helyi vezetői. A hétfő délután tartott megmozdulás keretében Ne lopj!, Magyar tulajdon és Mindent vissza! feliratú táblákkal próbálták felhívni a figyelmet a levéltárak helyzetére.
Vizsgálja a székelység története tankönyvet a román oktatási tárca
Vizsgálódik A székelység története című tankönyv ügyében a román oktatási minisztérium - közölte szerdán Stelian Fedorca, a tárca középiskolai oktatásért felelős államtitkára. Az Agerpres hírügynökség híre szerint Stelian Fedorca egy uniós támogatással megvalósuló oktatási projekt bukaresti bemutatása alkalmával tért ki a székelyföld történetét bemutató tankönyvre is.
Varga Andrea: azt kérdezték, voltál-e már megerőszakolva?
A luxemburgi Európai Bíróságon készül perelni a bukaresti rendőrséget Varga Andrea, mert szerinte a bántalmazási ügyében nyomozni hivatott szervek nem tartották be sem az Európai Unió által is szabályozott eljárásjogot, sem a sértett fél jogait. Úgy véli: a hatóságoknak nem áll érdekében a tettes felderítése. Varga Andrea a törvényszéki orvostani látlelet szerint nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.
Az autonómia mellett érvelt a bukaresti magyar nagykövet
Semmi hátrányuk nem származna a románoknak abból, ha Székelyföld autonómiát kapna - hangsúlyozta Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet a Digi24 román televíziónak adott interjújában. A magyar diplomata ugyanakkor abszurdnak nevezte azt a felvetést, hogy az autonómia Erdély Magyarországhoz visszacsatolását készítené elő. „Ez demográfiai és politikai szempontból is képtelenség..."
Sokkoló élelmiszerárak Romániában
Gyorsulni kezdett az élelmiszerárak emelkedése Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságaiban, de az ársokk régiós hatása messze nem egyenletes, a jelenség Romániát és Magyarországot sújtja a legnagyobb mértékben – állapították meg hétvégén ismertetett térségi helyzetértékelésükben londoni elemzők, akik szerint a helyi fizetőeszközök erősödése tompítja a külső ársokk beszűrődő, inflációs hatásait.
Meghiúsult az MPP és az EMNP választási együttműködése
Meghiúsult az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) választási együttműködése. Az MPP és az EMNP tárgyalódelegációjának korábbi bejelentés szerint hétfő délelőtt kellett volna a tárgyalóasztalhoz ülnie, hogy lezárják a múlt hét csütörtökén elkezdett tárgyalásokat. A Marosvásárhelyre tervezett megbeszélésre azonban már nem került sor.
Magyarországi történészt bántalmaztak Bukarestben
Az erdélyi magyar történelmi egyházak ingatlanainak restitúciójával foglalkozó Varga Andrea magyarországi történészt bántalmazta egy ismeretlen személy, aki arcul ütötte az utcán - közölte hétfőn maga a történész. Az 1956-os magyarországi forradalomról Romániában korábban több kiállítást szervező történész - aki Bukarestben él - elmondta: az incidens szerdán este történt.
Figyelemfelkeltő akciókkal sürgetné a restitúciót az EMNT
Figyelemfelkeltő akciókkal akarja sürgetni az egykor államosított romániai ingatlanok visszaszolgáltatását az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Amint az EMNT szerdai közleményében áll, a "restitutio in integrum" jelszavával elindított országos kampány során több erdélyi városban a még vissza nem szolgáltatott ingatlanok előtt tartanak megmozdulásokat az elkövetkező hetekben.
Kiderült, csúsztatott az RMDSZ elnöke
Nem veszélyeztetné az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét jelentős mértékben, ha két magyar párt indulna és az RMDSZ nem érné el az ötszázalékos küszöböt – derült ki a Mensura Transylvanica politikai elemző intézet legfrissebb kutatásából. A szakértők három feltételes modellt futtattak le a 2008-as parlamenti választás eredményei alapján, amelyből többek között az látszik, hogy az alternatív küszöb komoly mozgásteret biztosít.
Elrajtolt a választási kampány Romániában
Bő ötven nap múlva, december 9-én parlamenti választásokat tartanak Romániában. Az ország eddig sem nélkülözte a forró politikai helyzeteket, hiszen április végén megbukott a kormánykoalíció, június 10-én helyhatósági voksolásra került sor, amelyet egy hosszú, két hónapos politikai válság követett. Traian Băsescu államfő sikertelen elmozdítási kísérletével tetőzött felfordulás után csak szeptemberre csillapodtak viszonylag le a kedélyek.
Élőlánc a Mikó körül: közel ötszázan vettek részt a csütörtöki tiltakozáson
A lelkész felhívásában minden felelősen gondolkodó magyart arra kért, hogy „láncszemekként egymásba kapaszkodva, egy akarattal és meggyőződéssel vallják, hogy jogunk van ahhoz, ami a miénk”. A kezdeményezéshez csatlakoztak a magyar politikai pártok is, az RMDSZ, EMNP és MPP megyei vezetői mellett az iskolaépület előtt tüntetett Markó Attila is...
Módosul a kötelező gépjárműbiztosítás (RCA)
A másik fél hibájából balesetet szenvedő sofőr kárát nem a vétkes sofőr biztosítója, hanem a sajátja fizeti ki – jelentette be a Biztosítási Felügyelet (CSA) alelnöke, Cornel Coca-Constantinescu, aki reméli, ez a módosítás év végén vagy jövő év elején lép életbe. Jelenleg a kötelező gépjárműbiztosítás esetén az ügyintézés és a kártérítés legtöbb 90 napig tarthat, az új rendszer ezt az időszakot 60 napra csökkentené.
Strasbourg bírsággal sújtotta a román államot a Batthyáneum visszaszolgáltatásának gátolása miatt
Huszonötezer euró kártérítés kifizetésére kötelezte a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság a román államot a római katolikus egyház javára amiatt, hogy nem szolgáltatta vissza a gyulafehérvári érsekségnek a Batthyáneumot. A Batthyány Ignác erdélyi katolikus püspök által a 18. században alapított, páratlan értékű könyvtárnak otthont adó épület restitúciójáról 1998-ban született kormányrendelet.
Nő a gyermekgondozási támogatás
Nő a gyermekgondozási támogatás Romániában október 1-jével, miután kedden a román képviselőház módosította a szociális ellátási rendszert szabályozó, 2011 decembere óta hatályos sürgősségi kormányrendeletet. Jelenleg az újszülött mellett otthon maradó szülő utolsó éves átlagjövedelmének 75 százalékát kapja kézhez havonta gyermekgondozási díjként (gyed) ...
RMOGYKE: az RMDSZ csapdába csalta a MOGYE magyar tanárait
A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) született egyezség megkötése után keményen egymásnak esett az RMDSZ és a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) vezetősége. A civil szervezet titkára, Ádám Valérián azt állítja, hogy a szövetség csúcspolitikusai csapdába vezették az intézmény magyar tanárait...
Ponta: nem kellenek különálló karok a MOGYE-n
Törvényes és méltányos megoldást sürgetett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyében Victor Ponta román miniszterelnök, aki péntek este a Maros megyei prefektusi hivatalban részt vett az intézmény tanárai és Ecaterina Andronescu oktatási miniszter megbeszélésén. Az éjszakába nyúló találkozó elején a MOGYE részéről csak az egyetem román nemzetiségű vezetői voltak jelen.
A Székely Mikó Kollégium ügye már titkosszolgálati és politikai játszma
A sepsiszentgyörgyi iskoláért tüntető református lelkipásztor szerint összmagyar ügy a visszaállamosított kollégium sorsa. Politikai ügynek gondolja a Székely Mikó Kollégium körüli bonyodalmakat Sánta Imre. A sepsiszentgyörgyi iskolát érintő román újraállamosítási ítélet ellen  tüntető bikfalvai református lelkésszel az ellentmondásokat, az emlékeket, valamint a hivatása és a politika közötti kapcsolatot kutattuk.
Egyre több turista keresi fel a székelyföldi üdülőhelyeket
Az átlagosnál hosszabb, melegebb nyárnak köszönhetően, a válság után idén végre magához térni látszott a székelyföldi idegenforgalom: a Krónika által megkeresett, valamennyi Hargita és Kovászna megyei turisztikai illetékes a turisták számának bővüléséről számolt be. A térség önkormányzatai, illetve vendéglátósai egyre inkább felismerték a fejlesztések fontosságát.


Reklám