Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Külföld : Feed RSS

Fekete hétvége Gázában
A három évvel ezelőtti izraeli offenzíva óta nem volt 24 óra alatt annyi halálos áldozata a Gázai övezetben az Izrael és a palesztinok közötti fegyveres konfliktusnak, mint most pénteken és szombaton. Tizenöt palesztin halt meg a palesztin rakétatámadásokra adott izraeli válaszcsapásokban. A palesztin rakéták miatt indított első izraeli légicsapásokban két palesztin halt meg.
Vlagyimir Putyin fölényesen nyerte az orosz elnökválasztást
Senki nem veheti el Vlagyimir Putyin orosz kormányfőtől a győzelmet: a vasárnap tartott elnökválasztáson leadott szavazatok 98,47 százalékának összesítése után a várakozásoknak megfelelően továbbra is fölényesen vezet Oroszország erős embere. A központi választási bizottság tájékoztatása szerint Putyin a leadott szavazatok 63,90 százalékával áll az ötfős mezőny élén.
Rovásírásos bibliát kapott ajándékba a pápa
Egyedi, díszkötéses példányt ajándékozott az újszövetségi Szentírás rovásírásos változatából XVI. Benedek pápának szerdán a Rovás Alapítvány Vatikánba látogató küldöttsége - közölte a szolnoki székhelyű szervezet elnöke. Sípos László tájékoztatása szerint az alapítvány munkatársai Győriványi Gábor vatikáni magyar nagykövet kíséretében vettek részt a katolikus egyházfő szerdai általános audienciáján.
Strassburghoz fordult az állampolgárságától megfosztott 99 éves felvidéki tanítónő
Beadvánnyal fordult a strassburgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bírósághoz a csaknem százéves Tamás Aladárné családja, annak megállapítását kérve, hogy az idős asszonyt, aki felvette a magyar állampolgárságot, jogtalanul fosztották meg szlovák állampolgárságától. Az idős rimaszombati asszony gyorsított eljárással kapta meg 2011 áprilisában a magyar állampolgárságot.
Európa a hó és a jég fogságában
Már Nyugat-Európában is áldozatokat szedett a rendkívül hideg idő. Szerbiában szükségállapot bevezetését fontolgatja a szerb kormány. Áldozatokat szedett a folytatódó zord időjárás Franciaországban, amelynek keleti részén helyenként mínusz 20 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet szombaton. A rendőrség közlése szerint a hideghullám első két áldozata két idős férfi volt...
Az Amerikai Magyar Szövetség állásfoglalása Magyarország ügyében
A Magyarország elleni „érdemtelen" és „politikailag motiváltnak tűnő" bírálatok „lavinájával" szemben a magyar demokrácia helyzetének objektív és részrehajlás nélküli megítélését sürgette az Amerikai Magyar Szövetség. A szövetség ismételten rámutatott, hogy Magyarország elbírálásának nemcsak semlegesnek kell lennie, de a részrehajlásnak még a látszatát is kerülnie kell...
Francia vélemény: Magyarország ma az ellenálló Európa a szimbóluma
Jobb lenne, ha vi­gyáznának ! Ma­gyarország nem azért lett független a Szovjetuniótól, hogy egy másfajta, job­ban álcázott, de nem kevésbé zsarnoki birodalom része legyen. Ellen fog állani, és ellenállása másokat is kö­vetésre sarkall majd -írja La Revue Critique, franciaországi irodalmi és filozófiai lap. A magyarországi helyzet továbbra is lázban tart mindenkit aki számít Párizsban...
Megkezdődött az EU-csatlakozásról szóló népszavazás Horvátországban
Megkezdődött vasárnap reggel Horvátországban az európai uniós csatlakozásról szóló népszavazás, amelyet az ország jövője szempontjából kulcsfontosságúnak ítélnek meg annak vezetői. A referendumon egyszerű többséggel döntenek az EU-csatlakozás mellett, és a részvételi arány nem számít. A közvélemény-kutatási eredmények szerint a szavazásra jogosultak 55-60 százaléka támogatja az uniós tagságot.
Szimpátiatüntetések Lengyelországban
Több százan vettek részt a Magyarországot támogató szimpátiatüntetésekben szombaton a varsói magyar nagykövetség és más lengyel nagyvárosok külképviseletei előtt. A fővárosban a magyarokat támogató levelet adtak át a magyar külügy képviselőjének, és uniós zászlót égettek. A felszólalók "a nemzetközi baloldal támadásai ellen" tiltakoztak, és szolidaritásukat fejezték ki Magyarországgal.
Az elemzők szerint Orbán megelőző csapást mért az Európai Parlamentre
Heves kirohanásoktól sem mentes vitát tartott szerdán az Európai Parlament. Az ülésnapon a Korean már többször kifogásolt „magyar ügyeket” tárgyalták. A felszólalásokat értékelve a Századvég elemzője a Duna TV Közbeszéd című műsorában azt mondta: alacsony színvonalú vitát láthatott az, aki követte az eseményeket. Krekó Péter azt mondta: ez egy hitvita volt.
Berlusconi azt mondta róla, lehetne akár kápó is: ő Martin Schulz
Meglepően kis többséggel választották meg az Európai Parlament új elnökének tegnap Martin Schulzot. A német szociáldemokrata politikus korábban többször is hevesen támadta Magyarországot, az utóbbi időben azonban – gyaníthatóan összefüggésben kompromisszumot igénylő új posztja miatt – visszább vett a bírálatokból.
Leminősítették Franciaországot és Olaszországot
Franciaország elveszíti legjobb, AAA besorolását az S&P hitelminősítőnél, jelentette a Reuters a francia televízió beszámolójára hivatkozva pénteken. A Bloomberg hírügynökség információja szerint a franciák mellett Ausztria is elveszítheti kiváló adósságosztályzatát. A Daily Telegraph tudósítása szerint Olaszország hitelminősítő osztályzatát két fokozattal, A-ról BBB+-ra rontották.
Tetszik nekik, hogy van, aki szembeszáll
Miközben a piac és a média egy része ütemre csépeli az Orbán-kabinetet, külföldön pedig sorra jelennek meg a szakadék felé száguldó Magyarország képét lefestő cikkek, Franciaországban érdekes reakcióknak lehetünk szemtanúi. A Le Figaróban minap a magyar kormányfőről megjelent igen negatív hangvételű írás kommentjei között szinte kivétel nélkül a magyar kormány lépéseit dicsérik a hozzászólók.
Látványos kitöréssel indított az Etna
Európa legnagyobb aktív vulkánja ismét életjeleket ad. A szicíliai Etna látványos tűzijátékkal kezdte az évet: idén ez volt az első, valóban impresszív vulkánkitörés. Az Etna legutóbbi kitörési fázisa tavaly januárban kezdődött: a mostani látványos kitörés a tizenkilencedik a sorban. Az Etna kitörése csütörtök hajnalban történt, több webkamera is követte. A tűzhányó ötezer méteres magasságú hamufelhőt okádott magából.
Pénteken temetik Václav Havelt
Prágában pénteken délben lesz Václav Havel temetése, a hivatalos búcsúra a legnagyobb valószínűséggel a prágai Várban álló Szent Vitus-székesegyházban kerül sor. Ebben állapodott meg Václav Klaus cseh államfő és Dagmar Havlová, az elhunyt politikus és drámaíró özvegye – közölte Radim Ochvat elnöki szóvivő ma délután. Václav Havel hetvenöt éves korában vasárnap délelőtt hunyt el.
Meghalt Kim Dzsong Il észak-koreai államfő
A „Kedves Vezető" vonaton halt meg, egyik „szokásos" vidéki szemleútján „testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. Hatvankilenc éves korában elhunyt Kim Dzsong Il, a sztálinista Észak-Korea első embere. A halálhírt az észak-koreai állami tv jelentette hétfőn. Az észak-koreai vezetőt helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál.
Merényletet követtek el a belgiumi Liege-ben
Legkevesebb két ember meghalt, 47 pedig megsérült a belgiumi Liege városában történt támadás során, ahol egy többfős csoport gránátokat robbantott fel egy buszmegállóban. Sajtójelentések szerint a a gránátokat dobáló, negyven év körüli férfi vélhetően egy többfős csoport tagja volt. A csoport egy másik tagja a rendőrséggel lövöldözésbe keveredett, és ő is halálos sebesülést szenvedett.
Egy majdnem százéves szlovákiai magyar nő vesztette el az állampolgárságát
Újabb szlovákiai magyartól vették el az állampolgárságot a pozsonyi hatóságok, ezúttal egy majdnem 100 éves asszonytól. A rimaszombati Tamás Aladárné 2011-ben tett magyar állampolgársági esküt és pénteken kapta meg az értesítést, hogy adja le a szlovák papírjait. Tamás Aladárné 1912-ben született Rimaszombaton. Idén áprilisban gyorsított eljárásban kapta meg ismét a magyar állampolgárságot.
Barroso: továbbra sincs megoldás a válságra
Európa továbbra sem talált olyan megoldást szuverén adósságválságára, amely helyreállítaná a befektetői bizalmat – ismerte el az Európai Bizottság elnöke. Egy portugáliai konferencián José Manuel Barroso újságírók előtt úgy nyilatkozott, hogy az európai gazdasági helyzet „igen aggasztó", és kormányzati integráció nélkül lehetetlen az euró megtartása.

December 1: a Gyulafehérvári nyilatkozatra emlékeztetett az EP-ben Tőkés László
Öt magyar képviselő emelt szót az Európai Parlament szerdai brüsszeli plenáris ülésén az ellen, hogy Boldoghy Olivér elveszítette szlovák állampolgárságát, miután nyáron felvette a magyart. Tőkés László a MOGYE magyar tagozatának ügyét, és a román nemzeti ünnep kapcsán a Gyulafehérvári nyilatkozatot is megemlítette felszólalásában.


Reklám