Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Magyarország : Feed RSS

Áldott karácsonyt az olvasónak!
A karácsony ezer arca közül talán az erdélyi szenteste, a transzilván advent és csodavárás időszaka az egyik legmarkánsabb. Bár ma már kevesebben vannak azok, akik különböző népi hiedelmek és szokások szerint élik ilyenkor az életüket, de a Kárpátok lejtőin megbújó kisebb-nagyobb falvakban és településeken ilyenkor szinte szikrázik a spiritualitás, összejönnek, összetalálkoznak a templomokban a hívek...
Gyökereink Belső-Ázsiában találhatók
A magyarság őstörténetéről, eleink ételkultúrájáról tartott előadást Kiszely István professzor Csíkszeredában. „A finnugor őstörténet már lecsengőben van, a kutatások iránya Belső-Ázsiába vezet, ahol hihetetlen gazdag, Európánál lényegesen ősibb és magasabb kultúra található, a magyar gyökerek is ezeken a területeken fedezhetők fel” – magyarázta a kutató.
Tőkés László: fel kell lépni a magyarellenes megnyilvánulások ellen
Fel kell lépni a magyarellenes megnyilvánulások ellen – jelentette ki Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke a Budapesten szombaton megtartott III. Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozón, amelynek résztvevőihez köszöntőlevelet intézett a köztársasági elnök. Az államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogokat tekintve „csak azt várjuk a világtól, amit mi is megadunk másnak".
Bóvli szintre minősítette Magyarországot a Moody's
Bóvli kategóriába sorolta Magyarország besorolását a Moody’s. A hitelminősítő csütörtök este egy fokozattal, a korábbi Baa3-ról Ba1-re rontotta Magyarország adósságának besorolását, amire utoljára 1996-ban volt a befektetésre nem ajánlott kategóriában Magyarország. Az új besoroláshoz továbbra is negatív kilátást tart érvényben a hitelminősítő. A csődkockázati felár szintén a rekord szint közelében áll.
Semjén: nem kezelhetnek másodrangú állampolgárként egyetlen magyart sem!
Magyar emberek sehol a világon nem lehetnek másodosztályú, másodrangú állampolgárok, elfogadhatatlan, hogy ami más nemzeteknek természetes, abból a magyar nemzetrészek ki legyenek zárva - szögezte le Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a most alakult Nemzetpolitikai Kutatóintézet mai , budapesti tanácskozásán. Mérföldkőnek nevezte a kutatóintézet létrehozását ...
Elfogadhatatlan ez a szlovák lépés
A magyar kormány felháborodással értesült Boldoghy Olivér ügyéről, miszerint a Szlovák Köztársaság a magyar állampolgárság felvétele miatt megfosztotta őt a szlováktól – áll Semjén Zsolt és Répás Zsuzsa sajtóközleményében. Az elmúlt hónapokban több szlovákiai magyar jelentette be, hogy felvette a magyar állampolgárságot, de nem kíván lemondani a szlovákról.
Magyarországi laborból is szivárgott a fél Európát beterítő radioaktív jód
A budapesti Izotóp Intézet Kft. elismerte, hogy az orvosi izotópokat gyártó csillebérci laborjából kiszivárgott jód-131 okozta a november közepén több európai országban is észlelt megnövekedett radioaktív sugárzás egy részét. A kémény szűrőrendszere a javítás után sem működött tökéletesen, így két adagban került sugárzó anyag a budapesti levegőbe.
Hír nélkül pusztulnak ezerszám a sírok
Bár a határon túli magyar temetőknek Házsongárd szinte a jelképe, máshol sem jobb a helyzet, sőt! Legfeljebb nem tudunk róla – írja a műemlékem.hu magazin. „Csak azért nem tudjuk pontosan, mennyire kétségbeejtő a helyzet, mert nem készült olyan értékleltár, amely mondjuk a huszadik század első felében számba vette volna a határon túli magyar temetők, illetve magyar síremlékek értékeit.
Mindenszentek ünnepe: halottainkra emlékezünk
November elseje mindenszentek ünnepe, november másodika pedig halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.
Meghalt Albert Flórián, a Császár
Másfél hónappal hetvenedik születésnapja után meghalt a magyar futball egyetlen aranylabdása, Albert Flórián. A Ferencváros hercengszántói születésű centere 1967-ben kapta az európai futball legnagyobb elismerését. 1952-ben igazolt a csapathoz, més egyesületben nem játszott. 1965-ben VVK-győztes, a csapat Torinóban szerezte meg a kupát, ami azóta sem sikerült más csapatnak sem.
Román kisbusz baleset - 14 halott
A rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétsége miatt indított büntetőeljárást a hétfőre virradóra az M43-as autópályán történt baleset ügyében, melyben tizennégyen vesztették életüket – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. A kisbuszban utazók közül tizennégyen meghaltak.
Feri visszajött
Itt van megint. Gründolt magának egy saját pártot, ha már az MSZP-t nem sikerült visszavásárolni. A Demokratikus Koalíció nevű új pártnak azonban a megkérdezett politológusok nem jósolnak sikeres jövőt, mert a felmérések szerint a magyar nép szemében a Gyurcsány Ferenc nevű ázalék nem örvend nagy szeretetnek. De ez a tény az ázalékot nem érdekli. Feri visszajött.
Igazságot '56-nak!
"...A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét. A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármely nép a világon. (...) Csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk azt, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol, még közvetve sem igazoljuk a gyilkosokat.”
Elindult a nemzeti regiszter honlap
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a regisztert bemutató hétfői parlamenti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Magyarország üzen a világban szétszóródott magyarságnak". A regiszteren keresztül lehetővé válik, hogy a magyarság tagjait, éljenek a világon bárhol, elérjék, magyar identitásukat megerősítsék, és a magyarok ügyét kellő erővel képviseljék.
Mélyből jövő „elég!” - Lovas István jegyzete
Négy kontinens több mint 900 városában tüntetett a „99 százalék” szombaton. Azok, akiknek elegük lett abból, hogy a megszorításokat rajtuk gyakorolják, míg a válságot okozó bankvezérek, az „1 százalék” az ő zsebükből kivett pénzen a korábbinál is nagyobb nyereséget vág zsebre. A tüntetések Rómát kivéve – ahol a százezer tiltakozóhoz csapódó kis csoport randalírozott – békésen zajlottak le.
Román történelemhamisítás ellen harcol a Jobbik
Egy sepsiszentgyörgyi Jobbik-szimpatizáns kérésére a román történelemhamisítás egy újabb szégyenletes példájára hívtam fel a figyelmet Hende Csaba honvédelmi miniszterhez intézett írásbeli kérdésemben: az Ojtozi-szorosnál fekvő Sósmező hősi temetőjében elkövetett kegyeletsértésre. Évről évre egy-egy sír felirata megújult, ám a felújítást követően a magyar nevek eltűntek...
A Boszporuszt is átlőné a világverő magyar íjász
Öt évvel ezelőtt kezdett az íjászattal foglalkozni Mónus József, aki tavaly egy 784 éve fennálló rekordot döntött meg távlövészetben, jövőre pedig azt tűzte ki célul, hogy 907 méterre repíti nyilát a Boszporusz-szoros felett. Mónus sport helyett harcnak tartja az íjászatot, amelyet sohasem tanult, az ösztöneire hallgat, és ahogy ellövi a nyilat, mindig megérzi, hogy eltalálta-e a célpontot.
Terrorcselekmény bűntette miatt jelentették fel Gyurcsányt
Terrorcselekmény bűntettének alapos gyanújával feljelentést tett tegnap a legfőbb ügyésznél Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ellen a 2006. őszi hatósági jogtiprások miatt Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke. A Polt Péternek átadott dokumentum alapját a Balsai István korábbi miniszterelnöki megbízott jelentése adja...
Meggyanúsította Gyurcsány Ferencet a főügyészség a Sukoró-ügyben
Hivatali visszaéléssel meggyanúsította Gyurcsány Ferenc volt magyar szocialista kormányfőt a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos büntetőügyben a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte hétfő kora délután a főügyészség vezetője. A volt kormányfő kijelentette, kérdésekre nem hajlandó válaszolni, megtagadva így a további vallomástételt.
Elhunyt Makovecz Imre
Életének 76. évében, kedden elhunyt Makovecz Imre nemzetközi hírű építész, a magyar organikus építészet Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett stílusteremtő alakja – tudatta a család az MTI-vel. Makovecz Imre 1935. november 20-án született Budapesten. Huszonegy éves volt az 1956-os forradalom idején, amely életének meghatározó élményévé vált. Első figyelemreméltó munkája a paksi templom ...


Reklám