Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Drámai mértékben visszaesett az Európai Unió iránti bizalom

Egy friss felmérés szerint drámai mértékben visszaesett az Európai Unió iránti bizalom az EU 6 nagy államában. A szegény államok kisegítése és a kemény feltételek miatt erősödik az Európa-ellenesség, és nemcsak Nagy-Britanniában.

Öt év alatt és a gazdasági válság hatására drasztikusan megváltozott az EU megítélése, még az olyan tagállamokban is, amelyek lakossága korábban lelkes Európa-párti volt.

Az, hogy a britek inkább nyűgnek, mint hasznosnak tartják az EU-t, nem újdonság. Az azonban igen, hogy Spanyolországban, Németországban, Franciaországban és Lengyelországban is többségbe kerültek azok, akik nem bíznak az Unióban.

Az Eurobarométer közvéleménykutató adait az Európai Külkapcsolati Tanács nevű szellemi műhely elemezte ki. Ezek alapján különösen a Spanyolországban végbement változások sokkolóak. 2007-ben még csak a lakosok kevesebb, mint egynegyede mondta azt, hogy nem bízik az EU-ban.

Öt évvel később már háromszor annyian, azaz a spanyolok nagy többsége. Az olaszoknál, lengyeleknél és németeknél is gyakorlatilag a duplájára ugrott a „bizalmatlanok" száma.

A tanulmányt publikáló Guardian szerint mindez „alapvető kérdéseket vet fel az Európai Unió legitimációjáról".

„Olyan nagy a kár, hogy nem számít: hitelező, hitelfelvevő vagy az euró-övezetbe készülő országról van-e szó. Mindenki azt hiszi, hogy rosszabb a helyzet" – mondta José Ignacio Torreblanca, a Európai Külkapcsolati Tanács madridi irodájának vezetője.

José Manuel Barroso Európai Bizottsági elnök arra figyelmeztetett, hogy „veszélyben az Európai álom a populizmus és nacionalizmus megerősödése miatt". Sok európai lakost bizonytalanság, munkanélküliség és növekvő vagyoni különbségek sújtanak és elege lehet Európából. Nem érti, hogy ki dönt miről és ki irányít mit? – tette hozzá.

Még lelkes Európa-pártiak is ódzkodnak attól, hogy a válságra adott válasz részeként a tagállamok önrendelkezésük feladására kényszerülnek. Merkel német kancellár például azt mondta, el kell fogadni, hogy néha Brüsszel mondja ki az utolsó szót. Erre Tusk lengyel miniszterelnök azt válaszolta: sokan attól tartanak, hogy egy ilyen helyzetben a Németországhoz hasonló nagy államok diktálnának Európában. „Ettől egyaránt félnének Varsóban, Athénben és Stockholmban" – mondta.

Szvetnik Endre
inforadio.hu
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám