Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Elkezdődött egy újabb Bihar megyei határon átnyúló út építése

Hivatalosan is megkezdődött a HURO/0802/103 kóddal ellátott „Pocsaj - Rosiori összekötő út rehabilitációja és építése” című projekt, melynek célja Biharfélegyháza (RO) és Pocsaj (HU) között egy új, határon átnyúló út építése, mely közvetlenül fogja összekötni a két települést. A projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap valamint a Magyar Köztársaság és Románia társfinanszírozásával. 

A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében, a határmenti térség alapvető erősségeire építve.

A projekt fő célkitűzése a közlekedési infrastruktúra javítása a célterület  elérhetőségének megkönnyítése, valamint az emberek és áruk könnyebb határon való átkelése érdekében. A specifkus célkituzések a fenntartható közlekedés és környezeti szempontok feltételeinek biztosítása, Pocsaj és Félegyháza közötti, kiváló minőségű határon átnyúló közút megépítése által; A hátrányosan érintett kistérségek határon való átkelési lehetőségeinek fejlesztése, javítása; Pocsaj és Félegyháza közötti távolság és utazási idő csökkentése, valamint a célterületbeli utazások biztonságának növelése.

2012 májusában Biharfélegyháza község önkormányza  elrendelte a határon átnyúló út kivitelezésének elkezdését, amely össze fogja kötni Biharfélegyháza és Pocsaj településeket egymással. Ugyancsak május hónapban lett kihelyezve az útépítés helyszínére egy információs tábla, amely részleteket és technikai információkat tartalmaz a projektről. 

Ezek mellett, az önkormányzat számára szükséges volt egy 1.872.443,50 euró értékű kölcsön felvétele, amelyet április 24-én vett fel annak érdekében, hogy a munkálatok zökkenőmentesen legyenek végrehajtva. További akivitás volt a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium és Biharfélegyháza községe közötti társfinanszírozási szerződés megkötése, mely 2012 április 26-án történt. 

A megépítendő út hossza 13 km és 814 m, amelyből 5,464 km Magyarországon található, és 8,358 km Romániában. A költségvetés 5 995 500,24 EUR, melyet  az Európai Unió támogat, az Európai Regionális Fejlesztési Alap valamint a Magyar Köztársaság és Románia társfinanszírozásával.

A projekt célcsoportját Pocsaj és Biharfélegyháza helyi lakosai képezik, 5745 személy (2733 pocsaji lakos és 3012 biharfélegyházi lakos).

A projekt hozzá fog járulni a lakosság és a helyi vállalkozások elégedettségének növeléséhez, eredményezni fogja a két település közössége, intézményei és gazdasági szereplői között levő határmenti együttműködés igényének növekedését, megkönnyíti a lakosság és a helyi vállalkozások számára a határon átnyúló közúthoz való hozzáférését.

A projekt befejezése után a két település közvetlenül és kölcsönösen fog kapcsolódni egymással.
További információkért látogassák meg a projekt weboldalát, ami a www.rosiori-pocsaj-road.eu címen található.

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.
Cikkek e kategóriában
Reklám