Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Eurómilliókat sikkasztott egy nagyváradi bűnbanda

Adócsalás és pénzmosás vádjával indított vizsgálatot a Bihar megyei ügyészség kilenc személy ellen, akik a gyanú szerint mintegy 50 millió euró értékben állítottak ki fiktív számlákat különböző cégeknek. A Bihar megyei, 21 és 72 év közötti személyek a gyanú szerint az egész országot lefedő bűnhálózatot hoztak létre, és csak a partiumi megyében háromszáznál is több magáncég számára állítottak elő hamis iratokat.

A Bihar megyei rendőrök tegnap tizenegy helyszínen végeztek házkutatást Nagyváradon, illetve a megye más településein a pénzmosók ügyében. A gyanúsítottak az ügyészségi vizsgálat szerint több mint 12 millió euróval károsították meg az államot az elkövetett adócsalásokkal és pénzmosásokkal – áll a rendőrség közleményében. A fiktív számlákat bizonyos, általuk irányított vállalkozások részéről állították ki, az ország több pontján működő cégeknek szállított termékekre, illetve elvégzett szolgáltatásokra. Az érintett cégek később illegálisan vonták le a számlák összegéből az áfát, összesen csaknem 12 millió euró értékben.

A kilenc gyanúsított a nyomozóhatóság szerint 2010 óta 34 kereskedelmi társaságot alapított vagy vásárolt meg, ám nem állt szándékában semmilyen valós kereskedelmi tevékenységet folytatni bennük, mindössze a nem létező termékek vagy szolgáltatások leszámlázására használták fel azokat.

„A haszonélvező cégek csak azért akarták elkönyvelni ezeket a fiktív számlákat, hogy megmeneküljenek az államkaszszának járó adók kifizetésétől, illetve hogy a törvényesség látszatát megőrizve komoly összegeket vegyenek fel a cégek vagyonából, készpénzben” – fogalmaz közleményében a Bihar megyei rendőrség. A cégek banki átutalással fizették ki a számlák árát, hogy fenntartsák a valós kereskedelmi tevékenység látszatát. A gyanúsítottak még aznap felvették a pénzt, és visszaadták a cégnek, ám az egyezség értelmében 5–10 százalékot megtartva maguknak. A gyanúsítottakat a későbbiekben kihallgatják.

www.kronika.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám