Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Külföld : Feed RSS

Lisszaboni tiltakozók: IMF, takarodj!
Ezrek tüntettek szombaton Európa több nagyvárosában ama kormányzati megszorító lépések ellen, amelyek a megmozdulások résztvevői szerint elfojtják a növekedést és gyarapítják a munkanélküliséget, tovább mélyítve ezzel a pénzügyi válságot. A portugál fővárosban 15 ezren gyűltek össze a Nemzetközi Valutaalap (IMF) lisszaboni irodája előtt, s egyebek közt olyan jelszavakat skandáltak, minthogy „IMF, takarodj!"
Drámai mértékben visszaesett az Európai Unió iránti bizalom
Egy friss felmérés szerint drámai mértékben visszaesett az Európai Unió iránti bizalom az EU 6 nagy államában. A szegény államok kisegítése és a kemény feltételek miatt erősödik az Európa-ellenesség, és nemcsak Nagy-Britanniában. Öt év alatt és a gazdasági válság hatására drasztikusan megváltozott az EU megítélése...
Vasárnap vége Spanyolországnak?
Tartományi választást tartanak vasárnap Katalóniában, ami sokkal többről szól, mint egy átlagos szavazás. Ha újraválasztják Artur Mas katalán elnököt, jöhet a függetlenségről szóló népszavazás. A spanyol kormány szerint ez Spanyolország végét jelentené. A tét nem csak Spanyolországon hozta lázba, az angolszász sajtó is napok óta katalánok gondolataival van tele hétköznapi embertől miniszterekig.
Felmentették Gotovinát Hágában
A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság jogerős ítéletében minden vádpontban felmentette Ante Gotovina és Mladen Markač horvát tábornokokat, akiket a nemzetközi ügyészség háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt, jelentette az ítélethirdetésről élőben tudósító Index.hr. Az alig fél órán át tartó ítélethirdetés végén mindkettejüket azonnal szabadon is bocsátották.
Az Európai Unió kapta a Nobel-békedíjat
Thorbjorn Jagland, a bizottság elnöke azzal indokolta a döntést, hogy az Európai Unió hat évtizeden keresztül meghatározó szerepet játszott Európa békés fejlődésében. Emellett 1989 után hozzájárult a kelet-európai államok stabilizálásához. A díjjal mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeg jár. José Manuel Barroso kifejtette, hogy a díj az Európai Unió mind az 500 millió polgárának és minden tagállamának szól.
A brit jegybankelnök szerint vége lehet az euróövezetnek
Sir Mervyn King, a brit központi bank vezetője a Channel 4 brit kereskedelmi televíziónak adott interjúban kijelentette, hogy véleménye szerint az EKB által szeptember 6-án ismertetett új, felső korlát nélküli másodpiaci szuverén kötvényvásárlási program nem fogja megoldani hosszú távra az euróövezet adósságproblémáit, legfeljebb időt nyerhet a valutauniós döntéshozók számára ...
Mikó-ügy - Nyugat-európai magyar szervezetek is tiltakoznak
Tiltakozásának adott hangot a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának szándéka miatt a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ). A 14 európai tagszervezetből álló szervezet annak a nézetének adott hangot, hogy a Mikó-ügy előfutára lehet egy tágabb, a magyar kisebbség tulajdonát képező értékek visszaállamosítási kísérletének.
Európai szintű polgári kezdeményezés az egységes kisebbségvédelemért
Az Európai Népcsoportok Föderális Uniója (FUEN) is támogatja azt, hogy európai szintű polgári kezdeményezéssel indítsák el az Európai Unióban a minden tagországra kötelező kisebbségvédelmi szabályozás megalkotását - közölte Borbély Lászlónak, az RMDSZ politikai alelnökének irodája szombati hírlevelében. Az Európai Unióban ki kell dolgozni egy egységes kisebbségvédelmi szabályozást.
A szakadék szélén látja Romániát Brüsszel
Az Európai Bizottság továbbra is fenntartja kritikáit a román kormány felé „a jogállamiság és az igazságszolgáltatás elleni szisztematikus lépései" miatt. A román miniszterelnök szerint a jelentés kiegyensúlyozott, és a szükséges következtetéseket levonják. A román kormányzat kötelezettségvállalásai választ adnak az Európai Bizottság valamennyi aggodalmára, ugyanakkor azokat meg kell valósítania a gyakorlatban is ...
Roubini: az euróövezet felbomlása fél éven belül elkezdődik
Három-hat hónapon belül ellehetetlenül Olaszország és Spanyolország piaci finanszírozása, és ezzel megkezdődik az euróövezet felbomlása, ha nem indulnak el a szükséges reformok, a fiskális unió, a bankunió és a transzferunió kialakítása – véli Nouriel Roubini. Fél éven belül teljesen ellehetetlenül Olaszország és Spanyolország piaci finanszírozása, Görögországban pedig megbukik a kormány.
Júliustól változtak a roaming díjak az EU-ban
Az uniós rendelet alapján júliustól csökkentek a külföldön történő mobiltelefonálás (roaming) és mobiltelefonos internetezés díjai: a mobilhívások díja a korábbi percenkénti 35 cent helyett legfeljebb 29 cent lehet, míg az SMS-küldés felső díjhatára a korábbi 11 centről 9-re csökkent. Az internetezést illetően: júliustól minden letöltött megabájt után legfeljebb 70 centet számolhatnak fel a szolgáltatók.
Az euróban rejlik a legnagyobb veszély
A világ szuverén devizatartalék-kezelőinek háromnegyede az eurót tartja a világgazdaságot és a globális pénzügyi stabilitást fenyegető legnagyobb kockázat forrásának az egyik vezető pénzügyi szolgáltató csoport pénteken, Londonban ismertetett felmérése szerint. A UBS bankcsoport befektetési részlege felmérést végzett arról, hogy milyen globális kockázatokat látnak a következő tizenkét hónapban.
Ez az első szög Schengen koporsójába?
A döntés heves reakciókat váltott ki Brüsszelben, ahol egyesek "populista tendenciákat" és "a múltba való visszalépést" emlegetnek. Az EU-tagállamok belügyminiszterei egyetértésre jutottak arról, hogy rendkívüli körülmények - például a külső határok védelmének súlyos hiányosságai - esetén akár hosszabb időre is vissza lehessen állítani az ellenőrzést a schengeni övezet belső határain.
Görögországnak el kell hagynia az euróövezetet
"Görögországnak el kell hagynia az euróövezetet, és el is fogja hagyni" - mondta a BBC-nek Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász, aki szerint ez már néhány hét múlva bekövetkezhet. Krugman a BBC televízió HardTalk című - Nagy-Britanniában péntek hajnalban sugárzott - politikai interjúműsorában kijelentette: Görögország euróövezeti távozásának "nincs alternatívája".
Viperákkal és vasrudakkal vertek magyar fiatalokat Szabadkán
Viperákkal és vasrudakkal vertek meg Szabadkán magyar fiatalokat, akik közül az egyik bordatörést szenvedett és kórházban van – közölte az újvidéki Magyar Szó internetes kiadása szerdán. A még szombat éjjel, a szerbiai "múzeumok éjszakáján" megtámadott fiatalok zöme a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója, de volt köztük egyetemi hallgató is.
Új elnöke van Szerbiának
Alaposan rácáfolva a közvélemény-kutatásokra, Tomislav Nikolić, az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) elnökjelöltje nyerte meg a szerbiai elnökválasztás második, vasárnap tartott fordulóját. A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CESID) nem hivatalos, mintavételen alapuló végeredménye szerint Nikolić a szavazatok 49,8 százalékát szerezte meg.
Bőrfejűek vertek meg magyar fiatalokat Pozsonyban
Szlovákiai magyar fiatalokat vert meg egy csoport randalírozó fiatal Pozsony óvárosában vasárnapra virradó éjjel - adta hírül a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál egy a szerkesztőségükbe eljutatott levélre hivatkozva hétfőn. A történteket a rendőrség és a megtámadott fiatalok egyik hozzátartozója is megerősítette az MTI-nek. A támadás vasárnap éjjel nem sokkal éjfél után történt.
Meghalt egy magyar hegymászó a Himalájában
Meghalt Horváth Tibor, az Annapurna-expedíció egyik hegymászója - közölte az expedíció sajtófőnöke hétfőn. A 6800 méteres táborból lejövet, egy szombat délutáni rádiós helyzetjelentés után Horváth Tibor többet nem jelentkezett. A 2-es és a 3-as tábor között, az útvonal legveszélyesebb szakaszán egy nagy erejű jéglavina sodorta el. A Magyar Annapurna Expedíció március 28-án indult el Budapestről.
Francois Hollande nyerte a francia elnökválasztást
Francois Hollande nyerte a francia elnökválasztást - jelentette több francia hírforrás. Az első eredmények alapján végzett becslések szerint a voksok körülbelül 52 százalékát kapta a baloldali jelölt, miközben a hivatalban lévő elnök, a konzervatív Nicolas Sarkozy 48 százalékot szerzett. A részvételi arány magas, körülbelül 80 százalékos volt. Hollande Tulle-ből Párizsba repül, ahol a Bastille téren mond beszédet.
Szemerédi Endre kapta a "matematikusok Nobel-díját"
A Niels Henrik Abel matematikusról elnevezett emlékalap 2002 óta díjazza a kiemelkedő tudományos eredményt elérő matematikusokat. A nemzetközi bizottság által kiosztott díjat idén a kombinatorikai kutatásaival híressé vált Szemerédi Endre kapta. Ő a második magyar matematikus, aki a rangos kitüntetésben részesült. Magyar idő szerint szerda délben jelentették be az eredményt.


Reklám