Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Lecsaptak a romániai kiberbűnözőkre

A Financiarul.ro román portál angol nyelvű változata szerint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni nyomozó hatóság (DIICOT) az ügyészséggel együttműködve a napokban kiterjedt akció keretében lépett fel több online bűnszervezet ellen.

A hatóságok három komoly, szigorúan szervezett hálózat munkatársait, bűncselekményeik nyomait igyekeztek megtalálni az elmúlt napokban. Összesen 101 lakásban tartottak a razziát és házkutatást Románia különböző részein: Bukarest mellett Vâlcea (Valcsa), Teleorman, Temes, Argeş (Argyas), Prahova, Braşov (Brassó), Constanţa, Dolj (Völgy-Zsíl), Giurgiu (Gyurgyevó), Suceava (Szucsáva), Botoşani (Botosány) és Bacău (Bákó) megyékben kerestek bizonyítékokat a bűnszervezetek működésére.

A román akcióhoz kapcsolódva Prágában is hasonló razzia volt, ahol a szervezetek kihelyezett tagozatai működtek; itt tíz házkutatást tartottak. A 300 rendőr és 400 csendőr részvételével zajló, az FBI-jal és az amerikai titkosszolgálattal együtt megtervezett akcióban hetven embert hallgattak ki.

A DIICOT 2006 óta nyomozott, a vizsgálat során több országban – Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Dániában, Németországban, Ausztriában, Svájcban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon – tapasztalt csalások és bűnesetek nyomába eredtek. A vádak szerint a három bűnszervezet hamis, amerikainak látszó weboldalakat hozott létre, átverős árveréseket hirdettek meg, és itt hajtották végre a csalásokat. Eddig 800 áldozatról tudnak, és az okozott kárt körülbelül 800 ezer euróra (kb. 213 millió forintra) becsülik.

index.hu
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám