Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Lisszaboni tiltakozók: IMF, takarodj!

Ezrek tüntettek szombaton Európa több nagyvárosában ama kormányzati megszorító lépések ellen, amelyek a megmozdulások résztvevői szerint elfojtják a növekedést és gyarapítják a munkanélküliséget, tovább mélyítve ezzel a pénzügyi válságot.

A portugál fővárosban 15 ezren gyűltek össze a Nemzetközi Valutaalap (IMF) lisszaboni irodája előtt, s egyebek közt olyan jelszavakat skandáltak, minthogy „IMF, takarodj!", „A kormány mondjon le!", „Vessünk véget ennek a politikának!" Tiltakozások voltak több más portugál nagyvárosban is, ugyanakkor a Madrid központjába vonuló többezres menet résztvevői a spanyol kormány lemondását követelték. A megszorító politika kudarca ellen szerveződött, Állampolgárok tömege elnevezésű csoport országszerte mintegy 80 tüntetést jelentett be. A spanyol gazdaság négy éve folyamatos recesszióban van, s az országban rekordot dönt, 27,2 százalékos a munkanélküliség, de a 25 év alatti korosztályban ennek duplája az állástalanok aránya. A portugál gazdaság az államadósság drasztikus csökkentésére tett lépésektől szenved, amelyeket a kormány két éve ígért meg az Európai Unió és az IMF 78 milliárd eurós mentőcsomagjáért cserébe.

Frankfurtban antikapitalista tüntetők ezrei néztek farkasszemet a német rendőrséggel az alapításának 15. évfordulóját éppen június 1-jén ünneplő Európai Központi Bank (EKB) székházánál. A megmozdulást szervezető Blockupy globalizációellenes csoport szerint közel 20 ezer ember vett részt a Németország pénzügyi fővárosában rendezett tiltakozáson. Az EKB ellen tüntettek, amiért az a kormányzati kiadások visszafogására kényszerítette az európai kormányokat az államadósság csökkentése érdekében. „Ki akarjuk nyilvánítani, hogy az EKB-nak és a trojkának a (német) szövetségi kormány befolyása alá rendelt politikája nem megoldás" – jelentette ki Roland Süss, a Blockupy szóvivője.

kronika.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám