Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Magyar Örökség-díjas az EKE

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület országos küldöttsége szeptember 21-én vehette át a Magyar Örökség-díjat Budapesten. A Magyar Tudományos Akadémia dísztermébe székely ruhában és kalotaszegi népviseletben érkeztek a képviselők: Dezső László elnök, Deák László, Kiss Tibor és Péterffy Anna-Erzsébet alelnökök, Veres Ágnes titkár, valamint Balázs Katalin, Dukrét Géza és Ferenczi Júlia.

A Magyar Örökség-díjat 1995 óta összesen hetvenkét alkalommal adták át; a legutóbbi, a Magyar Örökség és Európa Egyesület által szervezett ünnepségen a hét kitüntetett egyike az Erdélyi Kárpát-Egyesület, elismeréssel, oklevéllel és magyar koronát ábrázoló aranyjelvénnyel gazdagodva.

A javaslattevő: Veres-Kovács Attila nagyváradi lelkész

„1995 óta, amióta Farkas Balázs és Makovecz Imre kitalálta a Magyar Örökség-díjat, kárpótlandó mindazokat, akik az elmúlt rendszerben nem nyerhettek elismerést, a bírálóbizottságba és kuratóriumba a Kárpát-medence, illetve a nagyvizeken túli magyarság képviselőit is beválasztották. Erdélyből Benkő Samu akadémikust és személyemet hívták. A mi dolgunk, hogy az Erdélyben fellelhető, örökségre számot tartó, átörökítendő értékeket felhozzuk ide, az akadémia gyönyörű dísztermébe, és itt legyenek közkinccsé téve, hogy azáltal, hogy bekerülnek a magyarság szellemi múzeumába, az aranykönyvbe, ne csak egy régió, hanem az egész nemzet kincsei legyenek.

Ezen túl hisszük, hogy bekerül az érték minden magyarnak a lelkébe, értéktárába.

Hát így került sor az EKE-re is, és ma itt egy kicsit erdélyi ünnep volt az akadémián. Nagy boldogság nekem, hogy sikerült majdnem két évi munkával az EKE-nek ezt a díjat megszavaztatni. El kell mondanom őszintén: nagyon komoly munka előzi meg a bírálóbizottság elé kerülő értékeknek az előterjesztését, tanulmányozással, nagyon komoly rábeszéléssel, hisz a sok felülről érkező döntő nem ismerheti ezeket az értékeket. Mindennek megvan a gazdája, így a mi kötelességünk, hogy ezeket sok munkával felszínre hozzuk. Ez is egy kis titok, de boldogan mondom el: szinte száz százalékban szavazott a bizottság az EKE-nek bizalmat.

Az EKE feladata e díj tulajdonosaként, hogy látható jelét adja, hogy részesült ebben a nagyon magas polgári kitüntetésben. Ez egy viselhető cím, látható jele a magyar koronát ábrázoló jelvény, amit a mindenkori elnöknek a nyilvánosság előtt viselnie kell. Úgy kell ápolni tündérkertünket és minden kincsét, hogy az továbbra is magyar örökség legyen.”

eke.ma
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám