Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Mihai Viteazuról neveztek el egy 700 éve magyar nevet viselő területet

Tegnap az RMDSZ-frakció álláspontját figyelmen kívül hagyva és néhány helyi EMNP-s tiltakozása ellenére a nagyváradi önkormányzat elfogadta azt a tanácsi határozat-tervezetet, mely szerint Mihai Viteazu nevét kapja meg a több mint 700 éve olaszi néven ismert terület, amelyen korábban temető volt, jelenleg pedig egy park található.

A tanács annak dacára döntött az olaszi temető átnevezéséről, hogy a terület nem képezi a városi tulajdon részét, mindössze 15 évre szóló haszonbérleti szerződés révén bérli azt a katolikus egyháztól. A névcseréről közvitát nem szerveztek, sőt, még a tulajdonosokkal sem konzultáltak. Szabó József RMDSZ-es önkormányzati képviselő a Transindexnek elmondta, a szövetségi frakció azt kérte, hogy a park őrizze meg a történelmi megnevezését, azonban az Ilie Bolojan polgármestert támogató tanácsosok leszavazták az RMDSZ-es tanácsosok valamennyi módosítását.

A tegnapi tanácsülésen azt a magyar érdeket sem sikerült érvényesíteni, hogy az újonnan létrejövő utcák elnevezésük szempontjából tükrözzék a város magyar lakosságának arányát, azaz 25%-ban magyar elvevezést kapjanak. "Mi azt kértük, hogy a 101 beterjesztett névből legalább 25-öt vegyenek át. A határozattervezetben azonban csak 15 név szerepelt - tájékoztatott Szabó.

Összesen 99 új utcanevet hagyott jóvá a tanácsosi testület, ebből 15 új utca Fadrusz János szobrász, Kelemen Lajos történész, Bolyai János matematikus, Kabos Endre vívó, Bence Ferenc színész, Grósz Frigyes orvos, Beöthy Ödön politikus, Iványi Ödön újságíró, Teleki Mihály kancellár, Jakobovits Miklós festőművész, K. Nagy Sándor jogász, természetbúvár, Rhédey Ferenc fejedelem, Honány Gyula akadémikus, Sztarill Ferenc építész, Komor Marcell műépítész nevét viselheti.

www.transindex.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám