Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Moody’s: több ország is elhagyhatja az eurózónát

Már „nem elhanyagolható” annak a valószínűsége, hogy Görögország mellett több más euróövezeti gazdaság is törlesztésképtelenné válik, és ez jelentősen növelné annak az esélyeit is, hogy „egy vagy több” tagország elhagyja a valutauniót – áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban összeállított helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint jóllehet, a cég központi forgatókönyve változatlanul az, hogy az euróövezetet további széles körű nem fizetővé válás nélkül fenn lehet tartani, azonban ez a „pozitív” forgatókönyv is „rendkívül negatív” adósosztályzati kihatásokkal jár a köztes időszakban. A Moody’s szerint fennáll az a veszély, hogy csak újabb sokkok sorozatának eredményeként jön létre a kellő politikai lendület egy olyan terv életbe léptetésére, amely hatékony megoldást kínál az euróövezeti adósságválságra. Eközben azonban még több tagország elveszítheti hosszabb időre hozzáférését a piaci finanszírozáshoz, és így támogatási programokra szorulhat.

„Nagyon valószínű”, hogy ebben az esetben az érintett országok adósosztályzata átkerül a befektetési ajánlású kategóriából a spekulatív sávba – áll a Moody’s hétfői londoni elemzésében. A hitelminősítő szerint az euróövezeti szuverén és bankválság mindegyik EU-tagállam adósmegítélését fenyegeti. A cég szerint az euróövezet egésze „óriási gazdasági és pénzügyi erőt” képvisel, ám az intézményi rendszer gyengeségei továbbra is hátráltatják a megoldást, és nyomást gyakorolnak az adóskockázati besorolásokra. A hitelminősítő szerint az euróövezet „útkereszteződéshez” közeledik: egyaránt elindulhat a szorosabb integráció vagy a még nagyobb mértékű „szétforgácsolódás” felé.

A negatív forgatókönyv megvalósulásának lehetséges végkimenetelei a Moody's londoni elemzése szerint két, nagy vonalakban körülírható kategóriába esnek. A cég szerint egyrészt „már nem elhanyagolható” az euróövezetben bekövetkező többszörös nem teljesítővé válás valószínűsége. A Moody’s véleménye az, hogy minél tovább tart a likviditási válság, annál gyorsabban növekszik a valutaunión belüli törlesztésképtelenné válások esélye. Az elemzés szerint másrészt a sorozatos törlesztési leállások jelentősen növelnék annak a valószínűségét is, hogy „egy vagy több” tagállam nem csupán törlesztéseivel kerül hátralékba, de az euróövezetből is távozik.

www.mno.hu
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám