Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Nagyváradon ellenzik a gyorsforgalmi út megépítését

Az érintett nagyváradi lakosok határozottan visszautasítják a megkérdezésük nélkül kidolgozott gyorsforgalmi út tervét − derült ki azon a lakossági fórumon, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szervezett, Nagyváradon. A találkozóra Ilie Bolojan polgármester is eljött, aki hiába próbálta meggyőzni a sokat vitatott terv megvalósításának fontosságáról a projektben kedvezőtlenül érintett nagyváradiakat.

A néppárt már több ízben felszólalt a Bolojan-féle gyorsforgalmi út ellen, sőt, egy alternatívát is javasolt a város – illetve a biharpüspöki városrész − közúti tehermentesítésére. Abban a felek teljesen egyet értenek, hogy szükség van egy gyorsforgalmi útra Nagyváradon, a várost átszelő főbb utak ugyanis már nem bírják az egyre nagyobb gépjárműforgalmat. A megoldásról azonban eltérnek az álláspontok. A nagyváradi lakosság egyfelől nehezményezik, hogy az önkormányzat megkérdezésük nélkül magánházakat bontana le az út megépítése miatt, másfelől kétségbe vonják azt, hogy a gyorsforgalmi út valóban megoldást jelentene a gépjárműforgalom problémájára.

Ilie Bolojan polgármester azzal érvelt, hogy szükség van a két legnagyobb lakónegyed − Szőllős és a Rogériusz − forgalmának összekapcsolására, mivel a jelenlegi lehetséges útvonal már nem bírja el a forgalmat. Az elkerülőút az Alsó Körösoldali utcától a sűrűn lakott Hegyesi Márton (Ecaterina Teodoroiu) utcán keresztül a nemrég felújított Füstös hídig terjedne. Ugyanakkor elmondta, az önkormányzat által kibocsátott építési engedélyek száma is igazolja azt az építési rohamot, mely jellemző az említett két városrész közötti dombos területre. Az itt felépült új ingatlanok számára is biztosítani kell a megközelíthetőséget, mondotta a nemzeti liberális politikus, aki szerint, ha nem valósul meg a gyorsforgalmi út, az elkövetkező ötven év legnagyobb kihívása lesz a dombokkal övezett városrész forgalmának megoldása. Éppen ezért a városvezetés úgy döntött, hogy a gyorsforgalmi utat akkor is felépíti, ha nem nyeri meg az európai uniós finanszírozást rá. A munkálatokat 2013 tavaszán kezdhetik meg és két éven belül fejezik be. Bolojan hangsúlyozta: az útra nem engedik majd fel a nehézgépjárműveket és a sebességkorlát maximum 50 km/h lesz.

A polgármester beszámolóját követően a jelen lévők feltehették kérdéseiket a terelőút tervezetével kapcsolatosan. A Hegyesi Márton utca lakói arra kérdeztek rá, hogy hogyan fog elférni a hat méter szélesre tervezett gyorsforgalmi út az utcájukban. Egy hölgy elpanaszolta: sokat veszítettek a házak értékükből, amióta elkészült a Füstös híd felújítása. Az építőanyagokat szállító tehergépjárművek miatt megrepedeztek a házak falai, a nem elég erős alapzattal rendelkező lakóházak veszélybe kerültek. Egy másik résztvevő arra hívta fel az elöljáró figyelmét, hogy az autósok nem fogják betartani a sebességkorlátozást, ezért a közúti rendőrök állandó felügyeletére lesz majd szükség.

A találkozón jelen voltak olyan váradiak is, akik kénytelenel kesznek elhagyni a gyorsforgalmi út nyomvonalán található otthonukat – áll az EMNP közleményében, amely megengedhetetlennek nevezte, hogy mintegy nyolcvan ingatlant sajátít ki az önkormányzat és teszi ezt úgy, hogy még csak az érintettekkel sem konzultált. „Mit mondjak idős édesanyámnak, aki 41 éve lakik háborítatlanul otthonában és most Önök arra kényszerítik, hogy költözzön el?” – kérdezte egyikőjük. A polgármester válaszában elismerte, hogy azokat érinti a legkedvezőtlenebbül a projekt, akiknek költözniük kell. Ugyanakkor arról biztosította az érintetteket, hogy az önkormányzat megtéríti lakásaik reális árát.

www.kronika.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám