Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Nem áll rosszul gazdaságilag Erdély

Noha a külföldi befektetések 60 százaléka Bukarestbe érkezik, a bruttó hazai termék (GDP) nagy része a főváros mellett Erdélyre koncentrálódik.

A nyugati térség fejlettsége leginkább a földrajzi nyitottságnak, valamint a tradíciók megőrzésének köszönhető – hangsúlyozta a Leszakadás vagy felzárkózás: regionális fejlettségbeli egyenlőtlenségek Romániában címmel tartott előadásában tegnap Kurkó Ibolya, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) földrajz karának doktorandusza. A bemutató a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet (KMEI) által, a Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett előadássorozat részét képezte. Amint azt Soós Anna, a KMEI elnöke elmondta, az előadások a BBTE-n folyamatban lévő kutatásokból kívánnak ízelítőt nyújtani az érdeklődőknek.

Kurkó Ibolya előadásában a 90-es évek óta megfigyelhető változások mellett az ország jelenlegi gazdasági megosztottságára is kitért. Az előadó a gazdasági fejlettséget figyelembe véve az ország négy szektorát különítette el. Az elsőbe tartoznak a leginkább előrehaladott megyék – Bukarest mellett többek között Ilfov, Temes és Kolozs megye. Ezen területek jelentik Románia stabil pólusait, a szolgáltatásban dolgozók aránya is itt a legmagasabb. A második kategóriába az iparosodó területek tartoznak, mások mellett megemlíthető Brassó, Konstanca, Gorj megye. Fehér és Hunyad megye már a harmadik szektor tagjai, ahol magas fejlődési ráta és gyors felzárkózás figyelhető meg. Vaslui és Giurgiu megye pedig a kutató szerint azok közé a régiók közé tartozik, amelyek a 90-es évek óta szinte egyáltalán nem javítottak fejlettségi pozíciójukon.

Az előadó szerint az utóbbi években az ország megosztottsági szintje nem csökkent, a fejlett régiók pedig nem tudják kellőképpen ellensúlyozni az elmaradást. A jelenlegi politikai-gazdasági helyzetet tekintve a jövőben gazdasági kettészakadásra is lehet majd számítani – vonta le a következtetést Kurkó Ibolya.

www.kronika.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám