Felavatták a nagyváradi mentőszolgálatot
Írta: admina - Dátum: 08/05/2013 18:34
"A nagyváradi megyei kórház sokkal jobban áll, mint sok más egészségügyi intézmény Romániában. Nagyon jó körülményeket biztosít mind a betegek kezeléséhez, mind az orvosok munkájához" – dicsérte a Bihar megyei orvosi ellátást Raed Arafat pénteken, Nagyváradon tett látogatása során.

Az egészségügyi minisztérium államtitkára a mentőszolgálat új székhelyének, valamint a megyei kórház új gépeinek a felavatására érkezett a Körös-parti városba, ahol az elmúlt években folyamatos fejlesztéseket végeztek.

A mentőszolgálat központjának rendbetételéhez, mint ismeretes, még Cseke Attila minisztersége idején utalták át a legtöbb állami támogatást, a váradi székhely kialakítására, valamint a megyei alegységek javítására összesen több mint 3 millió lejt költöttek. Az RMDSZ-es képviselő a pénteki ünnepélyes átadón emlékeztetett, hogy 2010-ben Bihar megye egészségügyi infrastruktúrájának modernizálása három ágon kezdődött: a kórházak felújítása, az onkológiai központ kialakítása, továbbá a közegészségügyi igazgatóság valamint a mentőszolgálat székhelyének kivitelezése volt a cél.

"Mostanra nagyjából mindent sikerült megvalósítani. A súlyos működési problémák megoldódtak, de persze a rendszert folyamatos fejlesztés alatt kell tartani" – jelentette ki Cseke. A mentőszolgálat új székhelyének felépítése amúgy jóval meghaladta a tervezett két és fél hónapot, hiszen a 2011-ben megkezdett munkálatok csak idén fejeződtek be, felavatását a romániai mentőszolgálat 107. évfordulója időzítették. A Bihar megyei mentőszolgálatnál újdonságnak számít, hogy mostantól minden hónap első szombatján ingyenesen oktatnak elsősegélynyújtást az érdeklődőknek,

Nagyváradon egyébként még nem fejeződtek be az egészségügyi infrastrukturális fejlesztések, a városi és megyei kórházban továbbra is átalakításokat, bővítéseket terveznek, a közeljövőben pedig új járóbeteg-rendelőt akarnak építeni. A beruházás finanszírozását uniós támogatással és a helyi költségvetésből tervezik.

www.kronika.ro