Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Románia, a hackerország

Kína után Romániából indul ki a legtöbb célzott online támadás, Magyarország a kéretlen e-mailek hazája – derül ki a Symantec informatikai biztonsággal foglalkozó cég legújabb felméréséből.

A Symantec számítógépes biztonsági programokat gyártó cég kártékony kódot tartalmazó e-mailekkel végrehajtott célzott online támadásokat vizsgáló felmérése szerint, bár azok főleg az Egyesült Államokban működő e-mail szolgáltatókról indulnak ki, a feladók legtöbbje valójában kínai (28,2 százalék), román (21,1 százalék), míg az amerikai hackerek 13,8 százalékkal a harmadik helyen állnak, őket Tajvan és Nagy Britannia követi. Az elektronikus postaládák Magyarországon, Dániában és Olaszországban a legszennyezettebbek.

„Hackerelső” románok

Bár a kibernetikus támadások fővárosa a Kelet-Kínában található Shaoxing városa (innen indul ki a világ számítógépeit ért támadások 21,3 százaléka), a román hackerek sem maradnak le sokkal.

A dolog pikantériája, hogy az Unu álnévre hallgató román hacker tavaly novemberben saját blogján megjelent bejegyzésében jelezte, hogy betört a Symantec cég adatbázisába – az információt a cég egy sajtónyilatkozatban megerősítette –, ahol nemcsak a felhasználók személyes adataihoz fért hozzá, hanem a programok sorozatszámaihoz is.

Unu mellett egy sor „kibertér terrorista” tevékenykedik még az országban. A 22 esztendős bukaresti Vlad Duiculescu 2005 és 2008 között a becslések szerint legalább kétmillió dollárt csalt el az eBay ügyfeleitől. Egy aradi adattolvaj, Victor Faur a NASA adatbázisát törte fel, amiért másfélmillió eurós kártérítésre kötelezik.

„Romániában az informatikai bűnözést a média két nagy csoportba osztja. Egyrészt a különböző fiktív licitációkat tartó, magukat hackereknek nevezők tevékenységét, akik néha, nagy nehezen egy-egy online webáruház oldalát is feltörik, másrészt pedig a phishing-tevékenységet folytatók (adathalászat – személyes adatok, például azonosító, jelszó, bankkártyaszám stb. illetéktelen megszerezése – szerk. megj.) ” – magyarázta lapunknak egy internetbiztonsággal foglalkozó cég alkalmazottja, aki szerint a Symantec által nyilvánosságra hozott adatokat tulajdonképpen az duzzasztja ekkorára, hogy nem különíti el az egyes támadások típusát és nagyságát.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Romániában a megfelelő törvények hiánya miatt virágzik a „pitiáner csalók” korszaka, akik „hackerszemmel” csak amatőr dolgokat csinálnak, viszont sokan bedőlnek nekik.
Magyar e-mailszemétdomb

A márciusi globális e-mail forgalomban rekordot döntött a spamek aránya. Nyolc évvel ezelőtt a kéretlen üzenetek csak az elektronikus levélforgalom 14,7 százalékát tették ki, az elmúlt hat hónapban már 86,3 százalékra emelkedett, a tavasz beköszöntével pedig átlépte, és 7 tizeddel meg is haladta a 90 százalékos határt. „Ez mérföldkő, de nincs benne semmi meglepő” – kommentálta a számokat a Symantec egyik szakértője, aki szerint további emelkedés várható.

Ebben a hónapban a magyar e-mail forgalom 95,7 százalékát tették ki spamek, ezzel Magyarországon a „legszennyezettebbek” a postaládák, a nemzetközi mezőnyben Dánia (94,9 százalék), Olaszország (94,7 százalék) és Hollandia (93 százalék) következnek. Európában a spamek arányát Németország tudta tartósan alacsonyan tartani, 91,3 százalékon, ami nem sokkal több, mint az Egyesült Államokra jellemző 91,1 százalék.

A Symantec a legszennyezettebb szektorokat is felmérte: a legtöbb spamet a mérnökök kapják (94,7 százalék), de nem sokkal marad le az oktatás sem (91,9 százalék). A sorban a pénzügyi szektor következik 89,5 százalékkal, majd a közszféra (89,1 százalék).

www.umsz.manna.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám