Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Sólyom László fogadta Tőkés Lászlót

Az Erdélyben élő magyarság helyzetét értékelte Sólyom László köztársasági elnök és Tőkés László, az Európai Parlament képviselője, akit az államfő szerdán a Sándor-palotában fogadott - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-t.

A KEH közleménye szerint a találkozó célja az volt, hogy Tőkés László a romániai parlamenti választások után értékelje az Erdélyben élő magyarság helyzetét, kilátásait az államfővel folytatott megbeszélésen.

Tőkés László sajtóirodájának közleménye szerint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnökei, Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor kíséretében megköszönte a köztársasági elnöknek a nemzetegyesítés terén tett erőfeszítéseit, a határon túlra szakadt nemzetrészekkel való törődést, és külön gratulált a köztársasági elnök kezdeményezésére született konferenciasorozathoz.

A püspök az államfőnek kifejtette: 2004. december 5-e nem annyira a trianoni diktátum, hanem inkább a kommunista korszak szétszakadt nemzetrészeket egymástól elidegenítő, „internacionalista" doktrínájának a következménye - írták.

A közlemény szerint Tőkés László meghívta Sólyom Lászlót 2009. december 15-ére Temesvárra, a romániai forradalom húszéves évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségre. A Magyar Köztársaság elnöke a meghívást elvileg elfogadta - tették hozzá.

Tőkés László rövid tájékoztatást nyújtott arról a csángómentő programról, amely a csángómagyarok nyelvi és közösségi megmaradását célozza, és arra kérte a magyar köztársasági elnököt, hogy továbbra is támogassa a csángó ügyet - olvasható a közleményben.

Mint írták, Traian Basescu román államfő február 2-3-i budapesti látogatása kapcsán Tőkés László „ismertette a magyar államfővel a Romániában államelnöki segédlettel felerősödött regionalizációs folyamatokat". A püspök szerint fennáll a veszélye annak, hogy az új regionális közigazgatási rendszer nem tartja tiszteletben a különböző történelmi régiók határvonalait, és az etnikai összetételt is megváltoztathatja. „A régiók újrarajzolása, illetve Székelyföld területi autonómiája kiemelten fontos mind a székelység, mind egész erdélyi magyarságunk jövője szempontjából" - írták.

Tőkés László beszámolt arról, hogy a közelgő európai parlamenti választások tekintetében egy közös nemzeti lista felállítására tett javaslatot, amelynek lehetőségéről január 30-án egyeztet Markó Bélával, az RMDSZ elnökével. Sólyom László egyetértett a magyar összefogás szükségességével, és reményét fejezte ki, hogy ezáltal több képviselője lehet az erdélyi magyarságnak az Európai Parlamentben - olvasható a közleményben.

Sólyom László legutóbb 2008. október 24-én, Csíkszeredában találkozott Tőkés László püspökkel. A találkozó után a püspök elmondta: a romániai magyar politikai helyzetről és az európai parlamenti képviseletről, a partiumi egyetem akkreditációjáról, s a határ menti, partiumi regionális ügyekről beszéltek.

A köztársasági elnök akkor sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: a romániai választások kérdésébe egy magyar államfő nem avatkozhat be, csak egy tanácsot adhat: a romániai magyarság minél nagyobb számban menjen el szavazni.

Duna TV
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám