Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Teljes visszaszolgáltatást kérnek az egyházak

Közösen kívánnak fellépni egykor államosított vagyonuk teljes visszaadása érdekében az erdélyi magyar egyházak.

A református egyház csak a természetben való visszaszolgáltatást tartja elfogadhatónak, mondta el a Sláger Rádiónak Kató Béla. Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke úgy véli, az elmúlt években szándékosan késleltették a visszaszolgáltatást, vagy perek sorozatával megakadályozták, hogy birtokba vegyék az épületeiket.

A kárpótlással és a tervezett pontrendszerrel kapcsolatban is kétségeik vannak, hiszen például egy belvárosi 100-200 éves ingatlant olyan kevésre értékelhetnek, hogy gyakran a terület többet ér, magyarázta Kató Béla hangsúlyozva, hogy a kulturális- és tanintézményeknek épült ingatlanjaikról semmiképpen nem mondanak le, hiszen ezek a tevékenységek jelentik az egyház lételemét.

„A módosítás nem lehet számunkra előnyös, a tervezett elhúzódó kárpótlási folyamat is erre utal, de mindenképpen a törvény gyakorlati alkalmazásakor derül ki, hogy az állam mennyire kötelezi el magát a valós visszaszolgáltatás mellett.”- mondta a püspök.

Kató Béla elmondta, 850 kérést nyújtottak be, ezek egyharmadában született valamilyen döntés, ám ezen esetekben sem mindig tudták birtokba venni az épületeket. Inkább falvakon kapták vissza épületeiket, szimbolikus ingatlanok esetében, mint például a kolozsvári Ady- Şincai iskola, marosvásárhelyi kórházépület, Désen egy főtéri épületsor vagy bukaresti Technikai Egyetem egyik épülete, nem született döntés.

Kovács Blanka
www.slagerradio.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám