Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Testképzavarok

A nők többsége örökös harcot folytat a testével. A testképzavarok azonban nem a kilókról szólnak. Mindig érzelmi problémát jeleznek, tünetek csupán. A megoldáshoz gyakran mélyre kell ásni, sokszor egészen a gyerekkorig.

A vékony nő a gyönyörű –minden nő találkozik ezzel az alapelvvel élete során, hiszen szinte mindenhonnan ez árad felénk. Ezt látjuk a filmekben, a kifutókon, a tévében. És persze, mivel minden nő gyönyörű szeretne
lenni, így soha nem fogja magát annak tartani, míg elég vékonynak nem érzi magát. A hangsúly az elég vékonyon van.

Testképzavarnak azt hívjuk ugyanis, amikor az ember –általában nő – másnak, kövérebbnek, csúnyábbnak látja, érzi, hiszi magát, mint amilyen valójában. Testsúlytól függetlenül manapság minden lány még vékonyabb szeretne lenni. Ennek pedig vagy étkezési zavar lesz a következménye, vagy öngyűlölet.

A testképzavarok hátterében önértékelési problémák, kisebbségi komplexusok, megfelelési kényszer és egyéb fel nem dolgozott érzelmi problémák húzódnak meg. Egy-egy testképzavar vagy étkezési probléma kibogozása során nagyon gyakran kihívásokkal teli vagy érzelmileg terhelt gyerekkor kerül felszínre.

Egy testképzavar azonban sokféle méretet ölthet. A mai világban, mivel a vékonyság korszakát éljük, a legtöbb probléma innen ered. Egy angol felmérés szerint a nők 56%-a teljesen elégedetlen a külsejével, 89%-a pedig fogyni szeretne. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy csupán a nők egyetlen százaléka volt tökéletesen megelégedve a külsejével.

A mai nőknek sok szerepben kell teljesíteniük, ezért sokan érzik úgy, hogy a testmozgás és az evés is valami olyan dolog, amelyet uralni kell. Ha azt vesszük észre, hogy függ a lelki békénk az evéstől vagy a
sportolástól, akkor ez valószínûleg egy tünet, amely mélyen meghúzódó érzelmi problémát jelez.

Érdemes felkutatni az igazi okokat egy pszichológus vagy terapeuta segítségével.
Reggeli Újság
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 100% [2 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 0% [0 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]
Cikkek e kategóriában
Reklám